088 611 9966

Mike van der pennen werkt als ervaringsdeskundige bij FACT

Ooit was hij zelf verslaafd aan heroïne. Tegenwoordig helpt ervaringsdeskundige Mike van der Pennen (45) cliënten met verslavingsproblematiek. Hij vertelt zijn verhaal.

“Ooit werkte ik in de bouw en had ik een gezin. Alles ging goed, totdat mijn relatie strandde en ik mijn zoon opeens niet meer mocht zien. Ik stortte in, kwam in aanraking met heroïne, en binnen de kortste keren was ik verslaafd. Tot overmaat van ramp raakte ik dakloos; ik woonde zelfs een tijdje in een tentje in het bos. Mijn verslaving financierde ik door in afvalbakken en op een oud rangeerterrein te zoeken naar metalen die ik kon verkopen. Met het geld dat ik daarmee verdiende voorzag ik in mijn levensonderhoud.”

“Die eerste jaren was ik wat je in jargon een echte zorgmijder zou noemen. Na een tijdje ben ik tóch bij de dak- en thuislozenopvang beland. Ik had een goede klik met de vrouw die de opvang runde, en uiteindelijk is het – na achttien maanden in een ontwenningskliniek – gelukt om af te kicken. Ik was op dat moment zo’n tien jaar verslaafd geweest. Bij de opvang sprak ik weleens met jongeren die dreigden af te glijden. Dat beviel goed. Zó goed, dat ik niet lang hoefde te twijfelen toen Mimount Saou me in 2013 vroeg of ik het Ambulant Specialisten Team wilde komen versterken. Ik kende Mimount nog uit de tijd dat ze bij de opvang werkte, en dit leek me een mooie kans.”

“Als stagiaire mocht ik de opleidingen SPW4 en SGLVB gaan doen, en inmiddels werk ik alweer een paar jaar als ervaringsdeskundige bij FACT. Vanuit die rol kan ik onze doelgroep – LVB-cliënten met verslavingsproblemen – nóg beter helpen. Het geheim van FACT? We geven niet snel op, we stralen echt uit dat we mensen kost wat kost willen helpen. Op die manier winnen we langzaam het vertrouwen. Vergis je niet: het is een hele lastige doelgroep. Mensen die verslaafd zijn, hebben vaak een hele hoge drempel om hulp te zoeken. Als ex-verslaafde snap ik dat; ik weet wat er in hun hoofd omgaat en doorzie hun gedrag. Dankzij mijn achtergrond kan ik een brug vormen tussen de cliënt en de begeleider.”

“Inmiddels ben ik alweer negen jaar clean en ben ik zelfs bezig met een opleiding tot verslavingsdeskundige. Ik ben het levende bewijs dat je ook ná een harddrugsverslaving iets kunt opbouwen.”